CURRENT AFFAIRS AUGUST 2018

CURRENT AFFAIRS AUGUST 2018

Download Current Affairs August 2018

 

1.Karman Kaur Thandi is associated with which sports? [A] Tennis [B] Hockey [C] Badminton [D] Basketball

2.Who has been conferred with the 2018 MohunBaganRatna? [A] PradipChoudhury [B] Rahim Ali [C] Sudip Chatterjee [D] Shilton Paul

3.Who has become the first Asian to swim UK-France channel? [A] SwapanKumar [B] PrabhatKoli [C] Sharad Tiwari [D] SourabhVerma

4.Which city hosted the first ‘Nepal-India Think Tank’ Summit? [A] New Delhi [B] Kathmandu [C] Udaipur [D] Varanasi

5.Which Indian film bagged the best film award at the 3rd edition of the BRICS Film Festival 2018? [A] Village Rockstars [B] Sinjar [C] Bhanayakam [D] Newton

6.What is the India’s rank in the United Nation’s E-Government Development Index (EGDI) 2018? [A] 100th [B] 88th [C] 75th [D] 96th

7. Which Indian Naval Ship is participating in the multilateral regional maritime engagement exercise “KAKADU 2018”? [A] INS Vikramaditya [B] INS Satpura [C] INS Sahyadri [D] INS Viraat

8.Who was the recipient of Outstanding Parliamentarian Award for 2015? [A] NajmaHeptullah [B] BhartruhariMahtab [C] HukumDev Narayan [D] GhulamNabi Azad

9.Who has won the 2018 Formula One Hungarian Grand Prix tournament? [A] Lewis Hamilton [B] Sebastian Vettel [C] ValtteriBottas [D] Daniel Ricciardo

10.Which Indian golfer has won the 2018 Fiji International Golf title? [A] GaganjeetBhullar [B] Arjun Atwal [C] AjeeteshSandhu [D] Shiv Kapur

11.Which state government has launched “Horn Not Ok’’ awareness campaign? [A] Uttarakhand [B] Himachal Pradesh [C] Gujarat [D] Kerala

12.Which Indian developer has claimed to develop the world’s first Hindi speaking realistic humanoid robot “Rashmi”? [A] AnandKumar [B] Surabhi Patel [C] KanwaljeetSethi [D] Ranjit Srivastava

13.The joint military exercise ‘Maitree 2018’ has started between India and which country? [A] Thailand [B] Nepal [C] Sri Lanka [D] Vietnam

14.Who has become the first woman shuttler to win the women’s singles World Badminton Championships for a third time? [A] Carolina Marin [B] PV Sindhu [C] Akane Yamaguchi [D] Tai Tzu-ying

15.Which country’s team has won the 14th edition of Women’s Hockey World Cup 2018? [A] Spain [B] Netherlands [C] Ireland [D] Australia

16.Which country’s U-20 football team has won the 2018 Cotif Cup football tournament ? [A] Venezuela [B] Mauritania [C] India [D] Argentina

17.Which country ‘s women team has clinched gold in the Blitz event at the Asian Nations football team has won the 2018 Cotif Cup football tournament ? [A] Venezuela [B] Mauritania [C] India [D] Argentina

17.Which country ‘s women team has clinched gold in the Blitz event at the Asian Nations Chess Cup 2018? [A] China [B] Vietnam [C] India [D] Bhutan

18.Who has been elected as the Deputy Chairman of the RajyaSabha? [A] Harivansh Narayan Singh [B] B K Hariprasad [C] Ananth Kumar [D] Ram GopalYadav

19.Who will be India’s flag-bearer in the opening ceremony of the 2018 Asian Games? [A] HimaDas [B] Neeraj Chopra [C] ManikaBatra [D] M. R. Poovamma

20.Who has been appointed the new chairperson of the National Commission for Women (NCW)? [A] LalithaKumaramangalam [B] JayantiPatnaik [C] AlphonsKannanthanam [D] Rekha Sharma

21. Who has created history by becoming the first Indian heptathlete to win an Asian Games gold? [A] PramilaAiyappa [B] Soma Biswas [C] Swapna Barman [D] PurnimaHembram

22. Which sportsperson has clinched India’s first men’s triple jump gold in 48 years at the 18th Asian Games 2018? [A] ShivpalSingh [B] RakeshBabu A V [C] Sreeshankar [D] Arpinder Singh

23.What is the theme of the 2018 International Youth Day (IYD)? [A] Youth Building Peace [B] Safe Spaces for Youth [C] Change Your World [D] Eradicate Negativity

24.India’s first genetic bank for wildlife conservation has been inaugurated in which city? [A] New Delhi [B] Kolkata [C] Hyderabad [D] Chennai

25.On which date, the 2018 World Elephant Day (WED) was observed recently? [A] August 13 [B] August 14 [C] August 12 [D] August 15

26.Which rescue operation has been launched by Indian Army in the flood-hit areas of Kerala? [A] Operation Madad [B] Operation Sahyog [C] Operation Surya Hope [D] Operation Surya Hope

27.Which space agency has successfully launched the Parker Solar Probe mission to touch the Sun? [A] Roscosmos [B] NASA [C] ISRO [D] JAXA

28.Who has become the youngest Indian golfer to claim Asian Tour title at the 2018 Take Solutions Masters? [A] Om Prakash Chouhan [B] VirajMadappa [C] Shubhankar Sharma [D] SSP Chawrasia

29. ISRO is planning to use which launch vehicle to send Gaganyan in space by 2022? [A] GSLV Mk-V [B] GSLV Mk-II [C] GSLV Mk-III [D] GSLV Mk-IV

30.Who has clinched the 2018 men’s singles Rogers Cup tennis tournament? [A] Novak Djokovic [B] StefanosTsitsipas [C] Roger Federer [D] Rafael Nadal

31.Which country has successfully tested its first cutting-edge waverider hypersonic aircraft “Starry Sky-2”? [A] China [B] Japan [C] Russia [D] United States

32.Which Bollywood personality has become the brand ambassador for Government of India (GoI)’s road safety awareness campaign? [A] Amitabh Bachchan [B] Anushka Sharma [C] DeepikaPadukone [D] Akshay Kumar

33.Which Indian sportsperson has won the Community Award in the Junior NBA World Basketball Championship 2018? [A] Ajmer Singh [B] SunishkaKartik [C] Satnam Singh Bhamara [D] Geethu Anna Jose

34.Which of the following has been ranked as India’s most patriotic brand , as per survey conducted by UK-based online market research and data analytics firm YouGov? [A] Patanjali [B] State Bank of India [C] Tata Motors [D] Reliance Jio

35.In which year, Atal Bihari Vajpayee became India’s prime minister for first time? [A] 1997 [B] 1996 [C] 1998 [D] 1995

36.NihalSarin, who has become the 53rd chess Grandmaster from India, belongs to which state? [A] Kerala [B] Assam [C] Tamil Nadu [D] Odisha

37.EsowAlben, who scripted history by winning the India’s first junior cycling World Cup medal, hails from which state/UT? [A] Daman &Diu [B] Gujarat [C] Andaman & Nicobar Islands [D] West Bengal

38.Who has been sworn-in as the new President of Mali? [A] Alpha OumarKonare [B] DioncoundaTraore [C] SoumailaCisse [D] Ibrahim Boubacar Keita

39.Which Indian sportsperson has clinched India’s first Gold in the 18th Jakarta Asian Games 2018? [A] Mary Kom [B] BajrangPunia [C] ApurviChandela [D] Neeraj Chopra

40.Kofi Annan was from which African country? [A] Ghana [B] Morocco [C] Nigeria [D] South Africa

41.Which country’s national team has clinched the South Asian Football Federation (SAFF) Under-15 Women’s Championship 2018? [A] Bangladesh [B] India [C] Bhutan [D] Nepal

42.Who has become first Indian woman wrestler to bag gold at the 18th Asian Games 2018? [A] PoojaDhanda [B] Sakshi Malik [C] VineshPhogat [D] PriyankaPhogat

43.Which former Indian Army chief has been awarded the United States (US) ‘Legion of Merit’? [A] BipinRawat [B] Vijay Kumar Singh [C] Dalbir Singh Suhag [D] Bikram Singh

44.Which Indian Shooter bagged a Silver in the men’s 10-metre Air Rifle event at the Jakarta Asian Games 2018 ? [A] Deepak Kumar [B] Lakshay [C] Neeraj Chopra [D] Saurabh Chaudhary

45.Recently tested Anti-Tank Guided Missile ‘Helina’ is helicopter-launched version of which missile? [A] Akash [B] Nag [C] Prithvi [D] Agni

46.Which Indian shooter has clinched India’s 1st shooting gold at the 2018 Jakarta Asian Games? [A] AbhishekVerma [B] Saurabh Chaudhary [C] LakshaySheron [D] Deepak Kumar

47.Which Indian Shooter bagged a Silver in the men’s 50-metres Rifle 3 Positions event at the 2018 Jakarta Asian Games? [A] Sanjeev Rajput [B] Deepak Kumar [C] Ravi Kumar [D] LakshaySheron

48.Who has been appointed the new Governor of Jammu & Kashmir (J&K)? [A] Satya Pal Malik [B] Tathagata Roy [C] Satyadev Narayan Arya [D] Baby Rani Maurya

49.Which Indian woman Wrestler clinched bronze in the 68 Kg Freestyle wrestling event at the 2018 Jakarta Asian Games? [A] SakshiMalik [B] PoojaDhanda [C] DivyaKakran [D] VineshPhogat

50.Who has become the first-ever Indian woman to win an individual gold in shooting at the 2018 Asian Games? [A] Manu Bhaker [B] Ankita Raina [C] Mehuli Ghosh [D] RahiSarnobat

51.The book “281 and Beyond” is the autobiography of which Indian cricketer? [A] Rahul Dravid [B] SouravGanguly [C] Sunil Gavaskar [D] VVS Laxman

52.Which Indian woman cricketer has recently announced her retirement from International T20 cricket? [A] MansiJoshi [B] Puja Vastrakar [C] Shikha Pandey [D] JhulanGoswami

53.Which Indian shooter clinched silver in the men’s double trap shooting event at the 2018 Asian Games? [A] ShardulVihan [B] Ankur Mittal [C] Anwer Sultan [D] Ravi Kumar

54.Which of the following cities is the venue of 4th summit of Heads of State/Government of BIMSTEC 2018 ? [A] Kathmandu [B] New Delhi [C] Colombo [D] Thimpu

55.Which Indian female tennis player has won bronze in women’s singles at the 18th Asian Games 2018? [A] N. Sikki Reddy [B] AshwiniPonnappa [C] Ankita Raina [D] Karman Kaur Thandi

14
56.The book “No Spin” is the autobiography of which veteran cricketer? [A] Anil Kumble [B] MuttiahMuralitharan [C] Shane Warne [D] Bishan Singh Bedi

57.Who has been appointed new chairman of the Defence Research and Development Organisation (DRDO)? [A] G SatheeshReddy [B] Sanjay Mitra [C] S Christopher [D] Mrinal S Das

58.Tejinder Pal Singh Toor, who clinched Gold in men’s Shot-Put event at the 2018 Jakarta Asian Games, has set new Asiad record of how much meters? [A] 20.55m [B] 20.75m [C] 20.85m [D] 20.65m

59.Which country is host to the multi-nation counter-terror exercise “SCO Peace Mission 2018”? [A] Uzbekistan [B] Russia [C] China [D] Kazakhstan

60.FouaadMirza is related to which sports? [A] Tennis [B] Badminton [C] Sprint [D] Equestrian

61.India’s first-ever test flight powered by biojet fuel was successfully conducted by which airline? [A] Air India [B] SpiceJet [C] Vistara [D] JetLite

62.Who has become the first-ever Indian shuttler to enter a badminton final at the Asian Games? [A] PC Thulasi [B] SainaNehwal [C] KidambiSrikanth [D] PV Sindhu

63.Ravinder Kumar Singhal, who has successfully completed the Ironman triathlon, is from which state? [A] Uttar Pradesh [B] Madhya Pradesh [C] Odisha [D] Maharashtra

64.Who became the first-ever Indian javelin-thrower to win an Asian Games gold medal? [A] ShivpalSingh [B] Neeraj Chopra [C] Parsa Singh [D] Arjun Meghwal

65.Who is the author of the book “Atal Ji Ne Kaha”? [A] V S Naik [B] Annu Kapoor [C] BrijendraRehi [D] Chitra Banerjee

66.Which country’s team has won the FIFA U-20 Women’s World Cup France 2018? [A] Japan [B] France [C] Spain [D] Germany

67.The Lakhwar multi-purpose project is associated with which river? [A] Kaveri [B] Yamuna [C] Chambal [D] Godavari

68.Dutee Chand, who clinched silver in 100m women’s race at the 2018 Jakarta Asian Games, is belong to which state? [A] Punjab [B] Haryana [C] Odisha [D] Kerala

69.Which of the following Indian sprinters has achieved a rare one-two in men’s 800m at the 2018 Jakarta Asian Games? [A] Jinson Johnson and MuhammedAnas [B] GovindanLakshmanan and DharunAyyasamy [C] Rajiv Arokia and Manjit Singh [D] Manjit Singh and Jinson Johnson

70.Which country to host the 2019 Asian Youth Weightlifting Championships? [A] India [B] Bhutan [C] North Korea [D] Sri Lanka

 THANK YOU
Answer Key
1. A 2. A 3. B 4. B 5. D 6. D 7. C 8. D 9. A 10. A 11. C 12. D 13. A 14. A 15. B 16. D 17. C 18. A 19. B 20. D7

21. C 22. D 23. B 24. C 25. C 26. B 27. B 28. B 29. C 30. D 31. A 32. D 33. B 34. B 35. B 36. A 37. C 38. D 39. B 40. A

41. B 42. C 43. C 44. A 45. B 46. B 47. A 48. A 49. C 50. D 51. D 52. D 53. A 54. A 55. C 56. C 57. A 58. B 59. B 60. D

61. B 62. D 63. D 64. B 65. C 66. A 67. B 68. C 69. D 70. C
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *