CURRENT AFFAIRS JULY 2018

CURRENT AFFAIRS JULY 2018

DOWNLOAD DEFENCE OFFICERS ACADEMY CURRENT AFFAIRS JULY 2018

 

Current Affairs July 2018

 

1.The 2018 International Tiger Day (ITD) is observed on which date? [A] July 29 [B] July 28 [C] July 30 [D] July 31

2.BajrangPunia has clinched gold in which wrestling category at the 2018 YasarDogu International tournament? [A] 68kg [B] 57kg [C] 85kg [D] 71kg

3. Which Indian journalist has authored the book “Eleventh Hour” to pay tribute to the men in uniform? [A] Karan Thapar [B]ArunShourie [C] Hussain Zaidi [D] MadhuTrehan

4.Indian mountaneerShivangi Pathak has recently scaled which highest peak of Africa? [A] Mt Speke [B] Mt Stanley [C] Mt Gurage [D] Mt Kilimanjaro

5.Who has become the world’s oldest verified living person? [A] Kane Tanaka [B] ChiyoMiyako [C] Nabi Tajima [D] Jeanne Calment

6.Which Indian shuttler has lifted the 2018 men’s singles Russian Open Badminton trophy? [A] H S Prannoy [B] KidambiSrikanth [C] SourabhVerma [D] Rohan Kapoor

7.Which renowned historian authored the book “Gandhi: The Years That Changed The World (1914-1948)”? [A] RomilaThapar [B] M G S Narayanan [C] Sanjay Subrahmanyam [D] RamachandraGuha

8.Who of the following Indians have won the 2018 Ramon Magsaysay Award? [A] ThodurMadabusi Krishna and SanjivChaturvedi [B] Bharat Vatwani and SonamWangchuk [C] DevduttPattanaik and RamachandraGuha [D] MedhaPatkar and KailashSatyarthi

9.Which country is hosting the 10th edition of BRICS Summit 2018? [A] South Africa [B] Brazil [C] Russia [D] China

10.Pawan Shah, who is in news recently, is associated with which sports? [A] Badminton [B] Cricket [C] Hockey [D] Basketball

11.Who is the author of the book “The Dhoni Touch: Unravelling the Enigma That Is Mahendra Singh Dhoni”? [A] NuwanKulasekara [B] Vijaya Kumar [C] Jagdish Singh Rajput [D] Bharat Sundaresan

12.Who has won the 2018 Formula 1 German Grand Prix tournament? [A] KimiRaikkonen [B] Sebastian Vettel [C] ValtteriBottas [D] Lewis Hamilton

13.The 19th Kargil Vijay Diwas 2018 has celebrated on which date? [A] July 25 [B] July 26 [C] July 24 [D] July 28

14.Who has been declared as the best male athlete in the 15th National Youth Athletics Championships 2018? [A] JaydeepRathod [B] Navtejdeep Singh [C] Dhanvir Singh [D] V.A. Shashikanth

15.The Langshiang Falls is located in which state? [A] Tripura [B] Arunachal Pradesh [C] Meghalaya [D] Nagaland

16.FakharZaman, who has become the fastest player to score 1000 ODI runs, is belong to which country? [A] Bangladesh [B] Australia [C] Pakistan [D] South Africa

17.The Reserve Bank of India (RBI) will soon issue new 100 Rupee notes with motif of which UNESCO World Heritage site? [A] Sanchi Stupa [B] Rani Ki Vav [C] Hampi [D] Konark

18. Under whose captain ship, the Indian Kabaddi team clinched the 2018 Kabaddi Masters Dubai title? [A] Ajay Thakur [B] MonuGoyat [C] Surjeet Singh [D] Pradeep Narwal

19.Which Indian personality has been crowned the Miss Asia (Deaf) 2018 ? [A] Deshna Jain [B] Pratista Sharma [C] SonaliBhargav [D] Chandra PrabhaKumari

20.Who has been named as the 2017 All India Football Federation (AIFF) Player of the Year in the men’s category? [A] AnirudhThapa [B] C R Srikrishna [C] Sunil Chhetri [D] Subrata Pal

21.Which state police has launched drive to bust an international smuggling racket of pangolin? [A] Assam [B] Odisha [C] Meghalaya [D] Tripura
 
22.Which of the following is the official mascot for the 2020 Tokyo Paralympic Games? [A] Someity [B] Keito [C] Zabivaka [D] Miraitowa

23.Which Indian wrestler clinched gold in 74 kg freestyle category in junior Asian wrestling Championships 2018? [A] Deepak Punia [B] Mohit Sharma [C] SurajRajkumarKokate [D] Sachin Rathi

24. Which country’s team has won the 2018 Men’s Hockey Champions Trophy? [A] Belgium [B] Argentina [C] Australia [D] India

25.Which Indian sportsperson has clinched historic men’s singles gold at Asia Badminton Junior Championship 2018? [A] LakshyaSen [B] Pranav Chopra [C] Sameer Verma [D] KunlavutJadeja

26.Afghan player Samira Asghari has been nominated for the International Olympic Committee (IOC) membership. She is associated with which sports? [A] Football [B] Sprint [C] Basketball [D] Boxing

27. Which of the following National parks has become the largest habitat of the endangered estuarine crocodiles in India? [A] Jim Corbett National Park [B] Bhitarkanika National Park [C] Ranthambore National Park [D] Nagarhole National Park

28.VireshKundu has won bronze in which Greco-Roman wrestling category at the 2018 Asian Junior Championships in New Delhi? [A] 97kg category [B] 86kg category [C] 69kg category [D] 78kg category

29.Which country to host the biennial multi-national large force employment warfare exercise “Pitch Black 2018 (PB-18)”? [A] India [B] Australia [C] Canada [D] Japan

30.Recently, the Supreme Court has stated that women have the constitutional right to enter the famous Sabarimala temple. The temple is located in which state? [A] Tamil Nadu [B] Karnataka [C] Andhra Pradesh [D] Kerala

31.The 2018 Nelson Mandela International Day (NMID) is observed on which date? [A] July 17 [B] July 19 [C] July 18 [D] July 16

32.Which committee has been constituted by the Union Government to synergise National Cadet Corps (NCC) and National Service Scheme (NSS)? [A] ParagMotwani committee [B] Jagrati Ray committee [C] Milind Zaidi committee [D] Anil Swarup committee

33.Who received the Golden Ball award for best player at the 2018 FIFA World Cup? [A] Luka Modric [B] KylianMbappe [C] Harry Kane [D] ThibautCourtois

34.Which of the following missiles of India is a “supersonic cruise missile”? [A] Agni-V [B] BrahMos [C] Prithvi-III [D] Aakash

35.‘I am not afraid of English’ initiative has been launched by which state recently? [A] Rajasthan [B] Haryana [C] Punjab [D] Uttarakhand

36.Which country’s President has been invited as chief guest in the 2019 Republic Day of India? [A] Japan [B] United States [C] Maldivies [D] Portugal

37.Who has won the 2018 women singles’ Wimbledon tennis tournament? [A] Maria Sharapova [B] SimonaHalep [C] Angelique Kerber [D] Serena Williams

38.India has become the newest member of European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). Where is the headquarter of EBRD? [A] Berlin [B] Geneva [C] London [D] Paris

39.Hima Das, who has created history by becoming the first Indian woman to win a gold at the IAAF World Under- 20 Athletics Championships, is belong to which state? [A] Punjab [B] Assam [C] West Bengal [D] Jharkhand

40.Who has become the 2nd Indian mountaineer to climb Mt Ojos del Salado, the highest volcano in the world? [A] MalavathPurna [B] Premlata Agarwal [C] SatyarupSiddhanta [D] Love Raj Singh Dharmshaktu

41. Which Indian cricketer has recently inducted into ICC Cricket Hall Of Fame? [A] Sachin Tendulkar [B] SauravGanguly [C] V V S Laxman [D] Rahul Dravid

42.Which state has topped the ‘Ease of doing business’ rankings, as per State Business Reform Assessment 2018? [A] Telangana [B] Jharkhand [C] Andhra Pradesh [D] Gujarat

43.Who will lead Indian men’s hockey squad in the 18th Asian Games 2018? [A] Chinglensana Singh Kangujam [B] BirendraLakra [C] PR Sreejesh [D] Rupinder Pal Singh

44.Which Indian gymnast has clinched a gold in the vault event of FIG Artistic Gymnastics World Challenge Cup 2018 in Turkey? [A] AnkitaKumari [B] Aruna Reddy [C] DipaKarmakar [D] Deepa Malik

45. Who has won the 2018 men’s singles Malaysian Open Badminton tournament? [A] SrikanthKidambi [B] Tommy Sugiarto [C] KentoMomota [D] Lee Chong Wei

46.Which novel has won the 2018 Golden Man Booker Prize? [A] In a Free State [B] The English Patient [C] Wolf Hall [D] Moon Tiger

47.Which state High Court has declared the entire animal kingdom as legal entity in the State? [A] Uttar Pradesh [B] Maharashtra [C] Rajasthan [D] Uttarakhand

48.BajrangPunia has clinched gold in which weight category at the 2018 Tbilisi Grand Prix? [A] 86kg category [B] 65kg category [C] 74kg category [D] 57kg category 49.The famous cultural festival “Behdienkhlam 2018” was celebrated in which state? [A] Mizoram [B] Tamil nadu [C] Meghalaya [D] Himachal Pradesh

50.Who has become the first serving Indian Army officer to complete Ironman competition? [A] Manoj Pandey [B] Balwan Singh [C] VikramDogra [D] Udi Adam

 

Answer Key
1. A 2. D 3. C 4. D 5. A 6. C 7. D 8. B 9. A 10. B
11. D 12. D 13. B 14. C 15. C 16. C 17. B 18. A 19. A 20. C
21. B 22. A 23. D 24. C 25. A 26. C 27. B 28. A 29. B 30. D
31. C 32. D 33. A 34. B 35. B 36. B 37. C 38. C 39. B 40. C
41. D 42. C 43. C 44. C 45. D 46. B 47. D 48. B 49. C 50. C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *