CURRENT AFFAIRS OCT 2018

CURRENT AFFAIRS OCT 2018

DOWNLOAD Current Affairs October 2018

 

1.Who will lead India at the 2018 Asian Men’s Hockey Champions Trophy in Muscat?

[A] Manpreet Singh

[B] Rupinder Pal Singh

[C] Somwarpet Vittalacharya Sunil

[D] Harendra Singh

2.The 2018 Nobel Prize in Physiology or Medicine has been awarded jointly to James P Allison and Tasuku Honjo for their discovery of which cancer therapy?

[A] Chemotherapy

[B] Radiation

[C] Surgery

[D] Immunotherapy

3.India’s first AICTE Training and Learning (ATAL) Academy is to be set up in which city?

[A] Jaipur

[B] Thiruvananthapuram

[C] Baroda

[D] Guwahati

4.Who has been appointed the first-ever female major general in the 47 years history of Bangladesh?

[A] Nasreen Jahan

[B] Selina Hossain

[C] Monica Ali

[D] Susane Giti

5.The 17th century ‘Oonth Kadal’ bridge, which is in news recently, is located in which state?

[A] Punjab

[B] Uttar Pradesh

[C] Himachal Pradesh [D] Jammu & Kashmir

6.Which new initiative has been launched by the Government of India (GoI) to promote use of Compressed Bio-Gas (CBG)?

[A] CBG-U

[B] SATAT

[C] STAAR

[D] AMOKSH

7.Who has been named as the flag-bearer of the Indian contingent for the 3rd Youth Olympic Games 2018?

[A] Mehuli Ghosh

[B] Saurabh Chaudhary

[C] Manu Bhaker

[D] Lakshya Sena

8.India’s tallest National flag from the average city elevation has recently installed in which city?

[A] New Delhi

[B] Guwahati

[C] Gandhi Nagar

[D] Kolkata

9.The joint Multi – National Maritime Exercise “IBSAMAR 2018” has kicked off in which country?

[A] India

[B] Brazil

[C] South Africa

[D] South Korea

10.Which of the following women physicists has won the 2018 Nobel Prize in Physics?

[A] Lisa Randall

[B] Lisa Randall

[C] Donna Strickland

[D] Gabriela Gonzalez

11.Who has been named as the flag-bearer of the Indian contingent for the 3rd Paralympic Asian games 2018?

[A] Devendra Jhajharia

[B] Thangvellu Mariyappan

[C] Amit Kumar Saroha

[D] Girisha Nagarajegowda

12.Which of the following women scientists has won the 2018 Nobel Prize in Chemistry?

[A] Christiane Volhard

[B] Ada Yonath

[C] Frances H. Arnold

[D] Carol W. Greider

13.Who has been elected as the new President of Iraq?

[A]Barham Salih

[B]Fuad Masum

[C]Jalal Talabani

[D]Mashal Ajil al-Yawer

14.Which of the following cities is the venue of the first-ever General Assembly of International Solar Alliance (ISA)?

[A] Pune

[B] New Delhi

[C] Chennai

[D] Kolkata

15.The world’s largest dome has recently inaugurated in which country?

[A]Israel

[B]Iran

[C]India

[D]Bangladesh

16.Sahyog HOP TAC-2018 is held between India and which country? [A] Sri Lanka

[B] South Africa

[C] Thailand

[D] Vietnam

17.Which gynecologist has been named winner of the 2018 Nobel Peace Prize? [A] Denis Mukwege

[B] Evelyn Varnado

[C] Tara J. Cole

[D] Blanca Duncan

18.Which technology-driven futuristic initiative will be roll out by the Civil Aviation Ministry to make hassle-free air travel for passengers?

[A] BHIM Yatra

[B] Bharat Yatra

[C] Digi Yatra

[D] Aadhaar Yatra

19.India has launched which humanitarian assistance operation to provide assistance to the earthquake and tsunami victims in Indonesia?

[A] Operation Trident

[B] Operation Samudra Parakram

[C] Operation Maitri

[D] Operation Samudra Maitri

20.What is the theme of the 4th edition of the India International Science Festival (IISF – 2018)?

 

21.What is the theme of the 2018 World Teachers’ Day (WTD)? [A] Valuing teachers, improving their status

[B] A call for teachers

[C] Teaching in Freedom, Empowering Teachers

[D] The right to education means the right to a qualified teacher

22.India’s first ‘Methanol Cooking Fuel Program’ has launched in which state?

[A] Assam

[B] Manipur

[C] Himachal Pradesh

[D] Jammu & Kashmir

23.The Indo-Japan bilateral maritime exercise “JIMEX 18” has started at which of the following cities?

[A] Chennai

[B] Kochi

[C] Visakhapatnam

[D] Agartala

24.Which Indian sportsperson has won the Girls title in the IBSF WorldUnder-16 Snooker Championships 2018?

[A] M S Jyoti

[B] Anupama Ramachandran

[C] Manasvini Sekar

[D] Keerthana Pandian

25.Who has been adjudged man-of-the-tournament at the 2018 Under-19Asia Cup cricket tournament?

[A] Harsh Tyagi

[B] Ayush Badoni

[C] Prabh Simran Singh [D] Yashasvi Jaiswal

26. Who has become the India’s first judoka to win a medal at the Olympics – junior or senior?

[A]Garima Chaudhary

[B]Kalpana Thoudam

[C]Tababi Devi Thangjam

[D]Shushila Likmabam

27. Which of the following have been awarded the 2018 Nobel Prize for Economics?

[A]Damian Roland and Christina Choung

[B]William Nordhaus and Paul Romer

[C]Daniel Kahneman and Richard H. Thaler

[D]Friedrich Hayek and Elinor Ostrom

28. Who is the winner of India’s first Gold Medal at the 2018 Summer Youth Olympics?

[A]Srihari Nataraj

[B]Mehuli Ghosh

[C]Jeremy Lalrinnunga

[D]Manav Thakkar

29. On which date, the 2018 World Post Day (WPD), is observed recently?

[A]October 11

[B]October 8

[C]October 10

[D]October 9

30. Who clinched India’s first gold medal at the 2018 Jakarta Asian Para Games?

[A]Paramjeet Kumar

[B]Sandeep Chaudhary

[C]Farman Basha

[D]Devanshi Satijawon

31.Who is the author of the book “The Paradoxical Prime Minister: Narendra Modi And His India”?

[A] Shashi Tharoor

[B] Sanjay Baru

[C] Piyush Goyal

[D] Ravi Mantha

32.Which sports personality has been honoured with the Ramineni Foundation’s outstanding person award?

[A] Sakshi Malik

[B] Pullela Gopichand

[C] Dipa Karmakar

[D] P V Sindhu

33.Who has become the first shooter from India to claim a gold at the 2018 Summer Youth Olympics?

[A] Manu Bhaker

[B] Tushar Mane

[C] Mehuli Ghosh

[D] Anjum Moudgil

34.Who has been appointed the new Solicitor General of India?

[A]Ranjit Kumar

[B]Kunal Mangal

[C]Tushar Mehta

[D]Pankaj Jain

35.Which Indian armed force has launched an innovative mobile health App ‘MedWatch’?

[A] Indian Air Force

[B] Indian Navy

[C] Indian Army

[D] Indian Coast Guard

36.What is the theme of the 2018 International Day of the Girl? [A] With Her: A Skilled Girl Force

[B] Empower Girls: Before, during and after crises

[C] Girls’ Progress = Goals’ Progress: What Counts for Girls

[D] The Power of Adolescent Girl: Vision for 2030

37.India’s first 2G Ethanol Bio-Refinery will be set up in which state, where ethanol will be produced from rice straw?

[A] Assam

[B] Odisha

[C] Rajasthan

[D] Punjab

38.Which Indian sportsperson has clinched Gold in the 10-metre air pistol event at the 2018 Youth Olympic Games?

[A] Anish Bhanwala

[B] Shardul Vihan

[C] Saurabh Chaudhary

[D] Rushiraj Barot

39.Which Indian sportsperson has clinched men’s individual recurve gold at the 2018 Jakarta Asian Para-Games?

[A] Harvinder Singh

[B] Mariyappan Thangavelu

[C] Mohammed Yasser

[D] Monu Ghangas

40.Which state government has decided to set up anti-terrorist force ‘Kavach’?

[A] Arunachal Pradesh

[B] Haryana

[C] Jammu & Kashmir

[D] Sikkim

41.Who has been chosen as India’s first ‘Miss Trans Queen’? [A] Veena Sendre

[B] Sanya Sood

[C] Nitasha Biswas

[D] Namita Ammu

42.Which of the following musicians has recently won the special lifetime achievement award from the Music Academy?

[A] Lalgudi G Jayaraman

[B] Vikku Vinayakram

[C] Hariprasad Chaurasia

[D] Kamala Lakshminarayanan

43.Which Indian javelin thrower has won silver in the men’s F46 category of the 2018 Asian Para Games?

[A] Devendra Jhajharia

[B] Rinku

[C] Sundar Singh Gurjar

[D] Sandeep chaudhary

44.Which of the following African countries will host the 2022 Youth Olympic Games?

[A] Senegal

[B] Nigeria

[C] Morocco

[D] Kenya

45.India has recently elected to the United Nations Human Rights Council (UNHRC). The headquarters of UNHRC is located at ___? [A] Geneva

[B] Paris

[C] New York

[D] Berlin

46.India’s first-ever India-Israel Innovation Centre (IIIC) has launched in which city?

[A] Bengaluru

[B] New Delhi

[C] Pune

[D] Chennai

47.What is the theme of the 2018 World Egg Day (WED)?

[A]Eat & Run

[B]Protein for Life

[C]Put an Egg On It

[D]Protein for Good Health

48.Which country’s team has won the 2018 Sultan Johar Cup Junior Hockey? [A] India

[B] Britain

[C] New Zealand

[D] Malaysia

49.Which Indian folk artist has won the 2018 Fukuoka Arts and Culture Prize? [A] Ila Arun

[B] Swaroop Khan

[C] Teejan Bai

[D] Malini Awasthi

50.Who has won the 2018 New Academy Prize in Literature, which is formed in protest to the Nobel Literature Prize?

[A] Haruki Murakami

[B] Maryse Conde

[C] Neil Gaiman [D] Kim Thuy

51.Who has won the 2018 Shanghai Masters Tennis tournament? [A] Roger Federer

[B] Borna Coric

[C] Novak Djokovic

[D] Andy Murray

52.Which noted historian has authored the book “Maharana Pratap: The Invincible Warrior”?

[A] Irfan Habib

[B] Sumit Sarkar

[C] Rima Hooja

[D] Uma Chakravarti

53.Which country to host the 2019 IAAF World Relays?

[A]Indonesia

[B]South Korea

[C]Japan

[D]China

54.Paul Allen, who passed away recently, co-founded Microsoft with Bill Gates in which year?

[A] 1971

[B] 1983

[C] 1975

[D] 1980

55.Which of the following is the official mascot of 2018 Men’s Hockey World Cup?

[A] Olly

[B] Zabivaka

[C] Gauchito [D] Rhino

56.Who is the author of the book “Half the Night is Gone”, which is shortlisted for The Hindu Prize 2018?

[A] Meena Kandasamy.

[B] Nidhi Dugar Kundalia

[C] Amish Tripathi

[D] Amitabha Bagchi

57.Who has won the India’s first medal in athletics at the Youth Olympic Games 2018?

[A] Simran

[B] Lakshya Sen

[C] Suraj Panwar

[D] Tababi Devi

58.The ancient city “Prayaga” was renamed as “Allahabad” by which Mughal emperor?

[A] Akbar

[B] Aurangzeb

[C] Humayun

[D] Shah Jahan

59.‘Swastha Bharat Yatra’ national campaign has been launched for which purpose?

[A] Safe Food

[B] Healthy Drink

[C] Hygienic Locality

[D] Secure Travelling

60.What is the theme of the 2018 World Food Day (WFD)?

[A]A millennium free from hunger

[B]Our Actions Are Our Future

[C]Break the Cycle of Rural Poverty

[D]Harvesting nature’s diversity

61.Who will lead the Indian delegation at the 12th Asia Europe Meeting (ASEM) summit 2018?

[A] Sushma Swaraj

[B] Ram Nath Kovind

[C] Narendra Modi

[D] Venkaiah Naidu

62.The festival of Fulpati has recently celebrated in which neighboring country of India?

[A] Myanmar

[B] Nepal

[C] Sri Lanka

[D] Bhutan

63.What is the theme of the 12th Asia-Europe Meeting (ASEM-2018)?[A] Working Together for a Sustainable and Secure Future

[B] Global Partners for Global Challenges

[C] 20 years of ASEM: Partnership for Future

[D] Biodiversity and Cultural Heritage

64.Who has won the 2018 Man Booker Prize for Fiction?

[A]Anna Burns

[B]Val McDermid

[C]Leo Robson

[D]Leanne Shapton

65.Who has become the India’s first silver-medalist in archery at the 2018 Youth Olympic Games?

[A] Swapana Kumar

[B] Jeremy Lalrinnunga

[C] Akash Malik [D] Tababi Devi

66.What is the India’s rank in the WEF’s Global Competitiveness Index (GCI) for 2018?

[A] 45th

[B] 77th

[C] 58th

[D] 69th

67.Which of the following G7 countries has officially legalized recreational use of marijuana?

[A] France

[B] Germany

[C] United States

[D] Canada

68.Which country has successfully tested world’s largest unmanned transport drone “FH-98”?

[A] Germany

[B] China

[C] Japan

[D] Indonesia

69.On which date, the 2018 World Students’ Day (WSD) is observed recently?

[A] October 15

[B] October 16

[C] October 19

[D] October 18

70.Under which article of the Constitution, the President of India can accept resignation of Council of Ministers?

[A] Article 76

[B] Article 73

[C] Article 74 [D] Article 75

71.The first-ever joint military exercise “Dharma Guardian- 2018” will be conducted between India and which country?

[A] South Africa

[B] Brazil

[C] Japan

[D] Chile

72.The famous Shahi litchi of which state has recently got the Geographical Indication (GI) tag?

[A] Bihar

[B] Uttar Pradesh

[C] West Bengal

[D] Assam

73.Which cricket statistician has authored the book “Indian Sports: Conversations and Reflections”?

[A] Sanjay Manjrekar

[B] Jatin Sapru

[C] Sushil Doshi

[D] Vijayan Bala

74.Which of the following Indian research organisations has developed an affordable Water Disinfection System “OneerTM”?

[A] BARC

[B] ISRO

[C] CSIR

[D] DRDO

75.Which of the following states is set to become the India’s first smoke- free State?

[A] Karnataka

[B] Kerala

[C] Tamil Nadu

[D] Andhra Pradesh

76.The first-ever joint maritime exercise will be conducted between ASEAN and which country?

[A] Brazil

[B] China

[C] Japan

[D] Russia

77.Which of the following space agencies have successfully launched an unmanned Bepi Colombo spacecraft to Mercury?

[A] European Space Agency and JAXA

[B] ISRO and NASA

[C] JAXA and NASA

[D] ISRO and European Space Agency

78.Which country to host four nation summit on Syria crisis?

[A]Turkey

[B]Russia

[C]Israel

[D]Iran

79.Which state has recently celebrated the Kati Bihu festival 2018? [A] Meghalaya

[B] Assam

[C] West Bengal

[D] Jharkhand

80.Who has won the Wildlife Photographer Of The Year 2018?

[A]Thomas D Mangelsen

[B]Michael Nichols

[C]Marsel van Oosten

[D]Pal Hermansen

81.Which Indian photographer has won the 2018 Young Wildlife Photographer of the Year (Asia) Award for ‘Pipe Owls’?

[A] Rajesh Bedi

[B] Sunjoy Monga

[C] A K Raju

[D] Arshdeep Singh

82.Which Indian-American personality has been honoured with US Presidential award for Combating Human Trafficking?

[A] Minal Patel Davis

[B] Neil Jain

[C] Vivek R Sinha

[D] Jagdeep Rajput

83.In which year, the Azad Hind Government was formed by Netaji Subhas Chandra Bose?

[A] 1943

[B] 1942

[C] 1940

[D] 1941

84.Which US-based Dalit writer has won the 2018 Shakti Bhatt First Book Prize?

[A] Deepak Unnikrishnan

[B] Aanchal Malhotra

[C] Sujatha Gidla

[D] Sanam Maher

85.What is “poly-Oxime”, that was developed recently by Indian researchers and was making news?

[A] A skin gel

[B] A pesticide

[C] A very strong nano-material[D] A coolant

86.Who is the author of the book “Nehru and Bose: Parallel Lives”? [A] Arpita Ghosh

[B] Abhijit Mukherjee

[C] Rudrangshu Mukherjee

[D] Sudip Bandyopadhyay

87.Which of the following is the India’s first domestic cruise?

[A]Dhruv

[B]Angriya

[C]Parry

[D]Tarangini

88.Who has been honoured with the 19th Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in Public Administration?

[A] Fali S. Nariman

[B] Bindeshwar Pathak

[C] D K Srivastava

[D] Ajit Doval

89.Sittwe Port, which is in news recently, is located in which country? [A] Sri Lanka

[B] Myanmar

[C] India

[D] Bangladesh

90.Which of the following cricket teams has won the 2018 Vijay Hazare Trophy?

[A] Mumbai

[B] Delhi

[C] Bihar [D] Kolkata

 

91.Japanese biologist Osamu Shimomura, who passed away recently, won the 2008 Nobel Prize in chemistry for discovery of ____?

[A] Green fluorescent protein

[B] Quasi crystals

[C] Cryo-electron microscopy

[D] Ubiquitin-mediated protein degradation

92.Which country has officially opened the world’s longest sea-crossingbridge?

[A] Russia

[B] China

[C] Indonesia

[D] Japan

93.Who has won the 2018 Cameroonian presidential election?

[A]Dion Ngute

[B]Clement Atangana

[C]Maurice Kamto

[D]Paul Biya

94.Which Indian personality has been chosen for the 2018 Seoul Peace Prize?

[A] A. P. J. Abdul Kalam

[B] Kailash Satyarthi

[C] Narendra Modi

[D] Sonam Wangchuk

95.Which of the following cities is the venue of the 2018 WETEX (Water, Energy, Technology, and Environment Exhibition)?

[A] New Delhi

[B] Dubai

[C] Paris

[D] New York

 

96.Which Indian personality has been crowned the Miss Deaf Asia 2018? [A] Deshna Jain

[B] Shree Saini

[C] Anukreethy Vas

[D] Nishtha Dudeja

97.Which Indian scientist will be honoured with the ICFA’s first-everWorld Agriculture Prize?

[A] M. S. Swaminathan

[B] Jayant Narlikar

[C] C. N. R. Rao

[D] Mitali Mukerji

98.The International Conference on Status and Protection of Coral Reefs (STAPCOR 2018) was held in which union territory of India?

[A] Dadra & Nagar Haveli

[B] Puducherry

[C] Daman & Diu

[D] Lakshadweep

99.‘Druzhba-III’ has started between which of the following countries? [A] India and Afghanistan

[B] Russia and Pakistan

[C] United States and Israel

[D] India and Bangladesh

100.Which of the following is the India’s first engine-less train?

[A]Train 25

[B]Train 47

[C]Train 51

[D]Train 18

101.Which of the following countries hold their first trilateral meeting on Chabahar port project?

[A] Turkmenistan, Afghanistan and Iran

[B] Iran, Pakistan and Turkmenistan

[C] Pakistan, India and Iran

[D] India, Afghanistan and Iran

102.The 73rd Anniversary of which of the following events was observed recently on 2018 United Nations Day (UND)?

[A] Adoption of UN flag

[B] UN Charter coming in force

[C] Establishment of UN Security Council

[D] First Election to UN General Assembly

103.Which city is venue of 5th edition of the Women of India National Organic Festival 2018?

[A] Bhopal

[B] New Delhi

[C] Gangtok

[D] Guwahati

104.Which of the following is the national Coordinating Institute to implement the SPARC (Scheme for Promotion of Academic and Research Collaboration) programme?

[A] IIT-Khargapur

[B] IIT-Bombay

[C] IIT-Madras

[D] IIT-Indore

105.Which of the following are correct statements about Virat Kohli?

[A]He is the fastest batsman to score 10,000 ODI runs

[B]His last 1,000 runs came from just 11 innings, which is also a world record

[C]His strike rate at 92.5 is the highest among batsmen with 10,000 runs in one-day format

[D]All are correct

106.India and its which neighboring country have recently signed pacts for enhancing inland and coastal waterways connectivity?

[A] Myanmar

[B] Sri Lanka

[C] Nepal

[D] Bangladesh

107.Under which sea, the world’s oldest known intact shipwreck has been discovered by an international team of maritime archaeologists? [A] Red Sea

[B] Caribbean Sea

[C] South China Sea

[D] Black Sea

108.The political party registered under which section of the Representation of the People Act (RPA) of 1951 shall be eligible to receive the Electoral Bonds?

[A] Section 29A

[B] Section 38A

[C] Section 21A

[D] Section 24A

109.Which Indian player has clinched the 2018 World Billiards Championship title at Leeds in UK?

[A] Subhash Agarwal

[B] Geet Sethi

[C] Sourav Kothari

[D] Pankaj Advani

110.Which Indian woman table tennis player has won silver at Under-21Belgium Open?

[A] Archana Kamath

[B] Ayhika Mukherjee

[C] Moumita Dutta [D] Poulomi Ghatak

111.The researchers of which IIT has launched India’s first indigenously- developed microprocessor?

[A] IIT-Kharagpur

[B] IIT-Indore

[C] IIT-Bombay

[D] IIT-Madras

112.India’s largest Dry Dock will come in which of the following Shipyards?

[A] Mazagon Dock

[B] Cochin Shipyard

[C] Goa Shipyard

[D] Hindustan Shipyard

113.Which state government will organise the 2018 Sangai Festival to boost tourism?

[A] Kerala

[B] Odisha

[C] Sikkim

[D] Manipur

114.Who has won the 2018 Presidential election of Brazil?

[A]Fernando Haddad

[B]Manuela d Avila

[C]Hamilton Mourao

[D]Jair Bolsonaro

115.Which Indian sportsperson has been declared the Best Player of the tournament at the 2018 Asian Men’s Hockey Champions Trophy?

[A] Manpreet Singh

[B] Akashdeep Singh

[C] P. R. Sreejesh [D] Faizal Saari

116.Which of the following states is/are covered under the jurisdiction of Guwahati High Court?

[A] Meghalaya

[B] Arunachal Pradesh

[C] Manipur

[D] All of the above

117.Who has been elected as the new President of Ireland?

[A]Michael D Higgins

[B]Enda Kenny

[C]Mary McAleese

[D]Peter Casey

118.Which Nobel Prize winner will be honoured by Harvard University for her work promoting girls’ education?

[A] Nadia Murad

[B] Malala Yousafzai

[C] Kailash Satyarthi

[D] Ellen Johnson Sirleaf

119.The world’s largest airport ‘Under One Roof’ has officially opened in which city?

[A] Kochi

[B] Istanbul

[C] Beijing

[D] Tokyo

120.The scientists of which Indian organisation has recently developed less polluting firecrackers named – SWAS, SAFAL & STAR?

[A] CSIR

[B] DRDO

[C] ISRO [D] BARC

 

 

Answer Key

1.

A

21.

D

41.

D

61.

D

2.

D

22.

A

42.

A

62.

B

3.

A

23.

C

43.

C

63.

B

4.

D

24.

D

44.

D

64.

A

5.

D

25.

D

45.

D

65.

C

6.

B

26.

C

46.

C

66.

C

7.

C

27.

B

47.

B

67.

D

8.

B

28.

C

48.

C

68.

B

9.

C

29.

D

49.

D

69.

A

10.

C

30.

B

50.

B

70.

D

11.

B

31.

A

51.

A

71.

C

12.

C

32.

B

52.

B

72.

A

13.

A

33.

A

53.

A

73.

D

14.

B

34.

C

54.

C

74.

C

15.

C

35.

A

55.

A

75.

B

16.

D

36.

A

56.

A

76.

B

17.

A

37.

B

57.

B

77.

A

18.

C

38.

C

58.

C

78.

A

19.

D

39.

A

59.

A

79.

B

20.

B

40.

B

60. B

80. C

81.

D

101.

D

82.

A

102.

B

83.

A

103.

B

84.

C

104.

A

85.

A

105.

D

86.

C

106.

D

87.

B

107.

D

88.

A

108.

A

89.

B

109.

C

90.

A

110.

B

91.

A

111.

D

92.

B

112.

B

93.

D

113.

D

94.

C

114.

D

95.

B

115.

B

96.

D

116.

B

97.

A

117.

A

98.

D

118.

B

99.

B

119.

B

100.

D

120.

A

 

 

 

THANK YOU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *